Wat te doen als uw hond vermist is

Als eerste meld uw hond altijd aan bij amivedi en mijn dier is zoek. Dat zijn professionele organisaties die ervoor zorgen dat uw hond als vermist geregistreerd staat.

ANDERE SITES VOOR HET OPGEVEN VAN EEN VERMIST HUISDIER

geef je vermiste dier bij zoveel mogelijk sites op. hoe meer mensen er kennis van hebben, hoe meer kans dat er een gevonden dier gelinkt wordt met jou!

vraag regelmatig of ze al wat weten over jouw dier en houdt de sites zelf ook af en toe op de hoogte met tips en ideeen.

zorg dat de chip geregistreerd staat op het juiste adres en telefoonnummer.

belgie

duitsland;


 

 bronvermelding 

Auteur: Yvette van Veldhuijsen  –www.alerthondentraining.nl

Preventief:

Zorg dat je hond gechipt is en een penning om heeft. Zet daar zowel je thuisnummer als je mobiel op. Als jij in t bos je hond kwijt raakt is het vervelend dat je eerst naar huis moet om te luisteren of iemand je hond al heeft gevonden… terwijl de vinder misschien 2 bospaadjes verder staat. Vergeet niet de chip ook op je naam te zetten!!

Algemeen:

Een hond verwilderd zeer snel. Men heeft het er met katten altijd over maar bij honden is dat in feite net zo snel. Een hond staat binnen een halve dag ook op overleving en reageert niet meer als een huishond. Roepen zal de hond meestal bang maken, hij herkent na een paar uur ook vaak zijn eigenaar niet meer. De hond zal na een paar uur vaak vluchten voor mensen. Zoekacties met veel mensen hebben daarom voor- en nadelen.  Is de hond echter gevangen gaat de knop ook weer binnen een paar seconden om naar huishond. Voor mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt is dit moeilijk voor te stellen, toch is het verstandig hier rekening mee te houden.

Bedenk wat de oorzaak van het weglopen kan zijn, al deze oorzaken hebben en andere aanpak nodig! Je kunt vaak het beste zowel fietsend als met de auto gaan zoeken en het zoekgebied verdelen onder de zoeker. Een kaart is daarbij handig.  Vergeet niet mobiel ( met daarin telefoonnummers van dierenambulance, dierenarts, de telefonist en de andere zoeker erin), lekkers om eventueel te lokken en riem mee te nemen. Spreek af wie de telefonist is die alles bij houdt. Bijvoorkeur degene die thuis zit. Die belt ook de (andere) zoekers als iemand de hond gevonden heeft! De telefonist kan ook vast flyers maken.  De zoekers vragen ook de mensen die ze tegen komen of ze de hond hebben gezien, blijf niet kletsen dat is zonde van je zoektijd!

Probeer zo veel mogelijk en zo snel mogelijk helpers te vinden.

Maar maak wel een gedegen zoekplan!

Vanaf huis: Zorg dat er iemand thuis blijft voor t geval de hond ineens weer voor de deur staat.

Vanaf elders: Zorg dat de telefoon van thuis wordt doorgeschakeld naar je mobiel!

Hormonaal: Loopse teven en reuen met ballen lopen sneller weg om achter het andere geslacht aan te gaan. Heb je een reu met ballen bedenk dan wie er in de buurt mogelijk een loopse teef heeft. De hond is over het algemeen in een bereik van ca. 2 km om de plek waar de hond vermist is geraak.

Speelkameraadje: Op zoek naar een speelkameraadje, bedenk waar zijn vrienden wonen en kijk daar eerst of laat de telefonist de betreffende hondeneigenaren bellen. Ook spelende kinderen zijn vaak in trek en willen nog wel eens de hond aantrekken met hun spel en enthousiastme. Vaak is de hond dan nog in de buurt.

Jachtgedrag: maakt het lastig. Hierbij maakt ‘de prooi’ de route. Maak een inschatting wat voor een ‘prooi’ hij achterna kan zitten. En ga op basis van het gedrag van dit prooidier een zoekplan maken. Hierbij kan de hond grote afstanden afleggen. Bedenk waar hij in het verleden op heeft gejaagd. Honden hebben vaak hun jaagvoorkeuren.

Schrik: De hond rent in principe in een rechte lijn weg. Vanaf de plek waar hij kalmeert gaat hij cirkelen. Vaak vind de hond nadat hij gekalmeerd is weer de weg naar huis.

 • Naast een telefonist, is er ook een inzetleider… die bepaald, uiteraard in overleg, wie waar en hoe zoekt! En maakt het zoekplan. Ga niet te lange discussies aan, zonde van je tijd!
 • Pas op dat de zoekploeg de hond niet naar een snelweg oid drijven. Een groot hekwerk kan wel weer handig zijn om naar toe te lopen.
 • Hou het aan de telefoon zo zakelijk en kort mogelijk, je kan anders een belangrijk telefoontje missen.
 • Met zijn allen in het bos de naam roepen van een hond maakt een hond dol. Naam roepen heeft vaak alleen zin bij een niet bange hond of als je hem ziet. Maar een bange hond of een hond in shock kan dan toch nog weg rennen. Gillen ‘ik zie hem!’ als je de hond zoek kan ook weer een schrik reactie veroorzaken bij de hond.
 • Bedenk de hond zien is nog niet het zelfde als de hond ook weer te pakken hebben! Blijf rustig, denk na hoe je de hond het beste te pakken kan krijgen. Een mislukte snoekduik richting de hond zorgt vaak weer voor een extreme vluchtreactie. Soms is het beter gewoon rustig achter de hond aan te lopen en te wachten op een betere pakkans. Soms kan de eigenaar het beter doen, een vrouw of iemand die hard kan sprinten etc.
 • Zie je de hond meld dat z.s.m. bij de andere zoekers en laat die in een omtrekkende beweging van af de buitenkant van het zoekgebied naar jou toe lopen.
 • Een speurhond kan vaak bevestigen of een hond ergens is geweest. Die maakt het zoekgebied vaak kleiner. Een hondenschool weet vaak wel wie er een hond heeft die kan speuren. Er zijn echter ook een paar hondengeleiders in Nederland die dit regelmatig doen met hun speurhonden en daardoor bedrevener zijn.
 • Een speurhond heeft geur nodig van het betreffende dier!!  Pak direct één of meer geurbronnen in schoon plastic (in het liefst zonder er zelf aan te komen), dan kan er ook in een later stadium eventueel nog gezocht worden. In het geval van hele bijzondere dieren zoals een varaan kan de geur van een zelfde dier genoeg zijn. Bij honden of paarden is dit te weinig specifiek, die geuren komen te veel voor.  Zorg dat je direct bij de vermissing zaken waar de geur van de hond (of ander dier) aan zit zo luchtdicht mogelijk verpakt. Dit kan een halsband, speeltje, kleedje oid zijn. Dit kan in een schone glazen poten of in een goed dichtgeknope schone plastic zak. Zonder geurbron kan een speurhond niet speuren!! Dan kan hij hooguit alle honden in een bepaald gebied aanwijzen maar dat is vaak niet te doen.
 • Neem geen honden mee waar de weggelopen hond van kan schrikken, die ook weg kunnen lopen of die de speurhond storen.  Bij een reu die op de vrouwenjacht is kan een loopse teef wel helpen.
 • Meld het altijd direct bij de eigenaar van het gebied! Zeker als het avond wordt. Jagers houden vaak rekening met loslopende honden als ze het weten. Anders kan een hond per ongelijk voor een ree/zwijn aan worden gezien en kan het tragisch aflopen.
 • Meld het bij gebruikers van het bos. Is er een manege in de buurt, zorg dat ze op de hoogte zijn! Is er een fietsen verhuur bedrijf, camping, bungalowpark etc in de buurt grote kans dat er mensen vandaar uit t bos in gaan.
 • Bedenk wat de gevaarlijke plekken in t gebied zijn en ga daar eerst kijken. Grote wegen, water, rand van een militair terrein etc.
 • Het neerlegen van eten kan helpen maar ook juist averechts werken omdat er wild en andere dieren op afkomt.
 • Leg nooit voer met een slaapmiddel neer. Je weet niet wie er van eet en waar deze inslaap valt. Half gedrogeerde honden kijken niet uit met oversteken!
 • Leg de geur van de eigenaar/ van huis  bij de plek van vermissing. Een jas, de eigen mand etc.
 • De dierenbescherming heeft vangkooien afhankelijk van het gebied en de grote van de hond is dat een optie. Hondenschool Alert heeft een extreem grote vangkooi ( 200 x 50x 50 cm)  maar mag deze niet overal zomaar gebruiken. Vraag altijd toestemming van de grondeigenaar. Het liefst schriftelijk al is het maar een akkoord achter op een envelopje.
 • Om een angstige hond te vangen kan een deken, vangnet over de hond gooien helpen.
 • Bij extreem angstige honden kan een dierenarts met een verdovingsgeweer de hond neerschieten. Echter hier zijn ook risico’s aan verbonden en het is zeer kostbaar.
 • In lastig begaanbaar gebied waar je snel doorheen wilt is het een optie om te paard te gaan.
 • Heb je een waterrat kan het zijn dat het tijd was voor zijn bad… denk dan ook eens aan de vijvers uit de buurt. Ook het waterwild is natuurlijk leuk om je mee te vermaken.
 • De plaatselijke padvinderij vereniging vind het vaak leuk om mee te zoeken. In geval er veel mankracht nodig is kan dit een optie zijn. Stel dan wel een leeftijdsgrens op…. Aan een stel schreeuwende kinderen van een jaar of 7 heb je waarschijnlijk meer last als hulp.
 • Ook leden van plaatselijke hondenverenigingen willen vaak wel uitkijken naar je hond of misschien zelfs meehelpen zoeken.
 • Heb je geen kaart van het gebied. Kan een gps-systeem van een tomtom ook uitkomst bieden. Of Google maps.

 

Advertenties

7 thoughts on “Wat te doen als uw hond vermist is

 1. Bedankt Wilma… Jullie doen ontzettend goed werk en hebben al heel veel vermiste honden weer thuis gebracht.
  Ook RHG Vechtdal speurt naar vermiste honden en deze groep zit in het oosten. Misschien dat jullie je krachten kunnen bundelen voor een nog groter bereik.

  groetjes
  Ine Haverkamp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s